Producent
Cena
-
od
do
Yemen Mocha Matari
Unikalna, wyjątkowa, niepowtarzalna... Plantacje tej arabiki, uprawianej w regionie Bani Matar (środkowa część Jemenu), położone są na wyjątkowo dużych wysokościach, znacznie przekraczających 2000 m n.p.m., korzystając z gleb o niepowtarzalnym składzie mineralnym. Słowo Mocha w nazwie tej kawy pochodzi od portu w Jemenie, skąd kawa rozpoczyna swą podróż do różnych krajów świata. Krzewy kawowca, rosnące w Jemenie przez wieki adaptowały się do wyjątkowo trudnych warunków klimatycznych i atmosferycznych, panujących w tym kraju. Efektem jest wyjątkowo intrygujący i złożony smak tej kawy – w filiżance znajdziemy nieco czekoladowej słodyczy, trochę smaków owoców egzotycznych i korzennych przypraw, sporo winogron i smaków winnych, a nawet smak kory cedrowej... i to nie jest pełna lista; warto spróbować i ją uzupełnić. Ziarna obrabiane metodą naturalną – na sucho.
Dostępność: brak towaru
232,00 zł
Yemen Mocha Harazi
Trudna do zdobycia, rzadka kawa z Jemenu, pochodząca z gór Haraz - starożytnego regionu upraw na odizolowanych, północno - zachodnich wyżynach. Jest uprawiana na bardzo dużych wysokościach, pomiędzy 1400 a 2500 m n.p.m.; na stromych, skalistych tarasach, wyrzeźbionych wieki temu. Chociaż nie posiada takich certyfikatów, jest naturalnie ekologiczna, ponieważ metody jej uprawy nie zmieniły się od stuleci - jest wolna od syntetycznych nawozów, pestycydów i zanieczyszczeń.
Dostępność: brak towaru
212,00 zł
Brazylia Gesha - Santa Cecilia Farm
Bijąca rekordy popularności i niezwykle ceniona odmiana gesha, uprawiana na plantacji Santa Cecilia w regionie Cerrado Minas Gerais W profilu smakowym nuty kwiatowe oraz owoców cytrusowych, gujawy, ananasa i marakui. Ocena sensoryczna: 88 punktów SCA.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gwatemala SHB EP Maragogype (ziarno "słoniowe")
Maragogype - odmiana botaniczna arabiki, charakteryzująca się wyjątkowo dużym ziarnem (ziarno "słoniowe"), osiągającym długość ok.1,5 cm.
Kawa pochodzi z plantacji Catalan de Las Mercedes w regionie San Martin Jilotepeque Chimaltenango. Uprawiana na wysokości 1600-1900 m n.p.m. Ocena sensoryczna 86 punktów SCA. W profilu smakowym nuty kwiatowe, jaśminu, owoców cytrusowych i karmelu. Charakteryzuje się syropowo - soczystym body i długim, słodkim posmakiem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Nikaragua San Jose Natural Anaerobic
Wysokiej jakości kawa, pochodząca z Farmy Mierisch, w pobliżu miasta Lipilulo w regionie Jinotega.
Odmiana botaniczna: Javanica ( Longberry Java)
Obróbka ziaren: natura anaerobic
Ocena sensoryczna : 87 punktów SCA
Profil smakowy: papaya, melon, mandarynki, miód
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Etiopia Guji Uraga natural microlot
Wysokiej jakości, ceniona etiopska arabika uprawiana w pobliżu miasta Uraga w regionie Guji. W smaku jest zbalansowana - wyraźne owoce soczystych truskawek i jagód łagodzone są nutami ciemnej czekolady i przypraw. Kawa jest zbierana i sortowana ręcznie. Obrabiana metodą naturalną, co podkreśla jej subtelną słodycz. Ocena sensoryczna: 88,75 SCA.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kenia AA Plus Top Masai
Jedna z najlepszych kaw na świecie, o zdecydowanym smaku, wyrazistej kwaskowatości i dużym ziarnie. Ma znakomity aromat i winno - owocowe akcenty smakowe z nutami grejpfruta, jagód i róży oraz czekoladowym posmakiem; bardzo pobudzająca i orzeźwiająca. Uprawiana na wysokości 1500 - 2100m. n.p.m. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso single origin. Bardzo ceniona przez zwolenników alternatywnych metod parzenia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Peru Tunki microlot
Wyjątkowa kawa, powszechnie uznawana za najlepszą peruwiańską, laureatka wielu branżowych nagród. Swoją nazwę zawdzięcza peruwiańskiemu skalnemu kogutowi, żyjącemu (tak jak i ona) z dala od cywilizacji. Uprawiana w małych gospodarstwach w wysokich partiach górskich, w warunkach ekologicznych i tradycyjnymi metodami - bez użycia maszyn i pestycydów. Charakteryzuje się średnim body, subtelną kwaskowatością oraz intensywnym aromatem. W profilu sensorycznym czekolada, wanilia oraz owoce pestkowe.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Zambia AA Kachippa Farm
Jedna z najlepszych kaw afrykańskich, smakowo zbliżona do kaw kenijskich najwyższej jakości, ale z nieco subtelniejszą kwaskowatością. Łagodny, ale pełny smak ze słodkimi i cytrusowymi nutami – cytryna i mandarynka. Bardzo ładne, duże (wielkość AA), regularne ziarno. Kawa obrabiana metodą pulped natural.
Dostępność: brak towaru
128,00 zł
Ekwador Altura Fairtrade
Kawa z Ekwadoru jest wyjątkowa ze względu na położenie geograficzne tego państwa. Pocięty pasmami górskimi Andów, Ekwador ma idealny klimat, warunki pogodowe i podłoże do uprawy krzewów kawowca.
Producent należy do spółdzielni FAPECAFES, stosującej zasady Fairtrade w rozliczeniach z plantatorami.
Kawa jest uprawiana w warunkach ekologicznych, posiada zrównoważoną moc i cechuje ją bogaty, harmonijny, lekko kwaskowaty smak oraz oryginalny kwiatowy aromat.
Dostępność: brak towaru
120,00 zł
Malawi AAA
Malawi AAA to wysokiej jakości kawa, pochodząca z maleńkiego kraju, leżącego w południowo - wschodniej części Afryki; trudna do zdobycia, rzadko pojawiająca się na rynku. Charakteryzuje się pełnym body, wyraźną, ale niezbyt silną kwaskowatością, kwiatowo – owocowymi aromatami i zdecydowanym smakiem z nutami karmelu, czekolady, orzeszków piniowych i zielonych jabłek.
Dostępność: brak towaru
116,00 zł
Indonezja Sulawesi Tana Torajai grade 1
Uprawiana w rejonie Tana Toraja, pn. Toraja, pd. Sulawesi na wysokości 900 - 2.000 m. Zbierana ręcznie w sposób selektywny - zrywane są wyłącznie dojrzałe owoce. Kawa pozyskiwana od 210 farmerów z obszaru o powierzchni 3.675 ha; cały proces produkcji jest nacechowany podejściem organicznym. Drzewka kawowe rosną w cieniu innych drzew, które chronią je przed nadmiernym nasłonecznieniem i przyczyniają się do zachowania bioróżnorodności. Czysta w smaku, z wyczuwalną dużą słodyczą, aromatem pomarańczy, czekolady, wanilii i marcepanu; o średniej kwaskowatości. Polecana do espresso, dobrze komponuje się również z mlekiem. Ma charakterystyczny, słodkawo-karmelowy posmak.
Dostępność: brak towaru
116,00 zł
Indonezja Java Preanger Estate
Wysokiej jakości kawa uprawiana na wulkanicznych glebach wyspy Java. Słodka i łagodna, o niskiej kwaskowatości i bogatym, wyrazistym smaku i aromacie z wyraźnymi nutami kwiatowo - owocowymi; najbardziej wyczuwalne smaki i aromaty suszonych owoców (głównie śliwka). Bardzo zrównoważona, o wyrazistej i długotrwałej konsystencji.
Dostępność: brak towaru
116,00 zł
Indonezja Bali Batur Estate
Unikalna, dość trudno dostępna na rynkach europejskich kawa, bardzo ceniona przez smakoszy. Charakteryzuje się pełnym body, wyraźną kwasowością połączoną z delikatną słodyczą, z wyczuwalnymi nutami ziołowymi i tytoniowymi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Etiopia Yirgacheffe
Chociaż ziarno Yirgacheffe jest mało atrakcyjne, średniej wielkości, to smak i zapach są szczególnie wyraziste, a jednocześnie naturalne, z bogatymi akcentami winnymi i owocowymi oraz nutą czekolady. Bardzo dobrze zrównoważona, o niedużej mocy i średniej kwaskowości, jednak z długo utrzymującym się posmakiem. Wyjątkowo trudna do zdobycia kawa, jedna z najlepszych w Etiopii, uprawiana na wysokości 1800 - 2100 m n.p.m. w okolicach miasta Yirgacheffe. Ręcznie zbierana i sortowana, obrabiana na mokro.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dominikana Barahona AA
Uprawiana na stokach gór ciągnących się środkiem wyspy ze wschodu na zachód, na wysokości 800 - 1500 m. Temperatura wynosi 35 stopni, wilgotność 70 - 90%. Ręcznie zbierana od listopada do maja. Zbiory tej odmiany są niewielkie. Obrabiana na mokro. Ma łagodny, lekko kwaskowaty smak i przyjemny aromat. Odmiana Barahona jest zbliżona do Jamajki High Mountain. Jest bardziej kwaskowa i mocniejsza od pozostałych, z dobrze zbudowanym body; doskonale zrównoważona; daje napar o bardzo dobrym smaku i przyjemnej słodyczy, z nutami czekolady i słodkich przypraw.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Burundi Gitega Gaterama
Kawa z Burundi należy do dość trudno dostępnych; kraj ten zajmuje 31 pozycję na liście światowych producentów kawy, wytwarzając zaledwie 0,5% światowej produkcji. Ta oferowana przez nas została poddana obróbce fully washed, której zawdzięcza wyjątkowo czysty, zdecydowany smak. W profilu smakowym owoce tropikalne, czarna porzeczka, nuty mlecznej czekolady.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kuba Serrano Lavado superior
Najwyżej ceniona, ręcznie zbierana kawa kubańska. Charakteryzuje się kwaskowatością niższą od wielu kaw z Ameryki Środkowej i bardzo dobrym smakiem. Lekko słodkawa, po zaparzeniu ma dymny posmak przypominający aromat kubańskich cygar. Nadaje się do mocnego prażenia typu francuskiego lub włoskiego. Najlepsza do espresso, i parzenia w kawiarce, znakomita z dodatkiem alkoholu. Ziarno przygotowuje się na mokro. Uprawy znajdują się w południowo - zachodniej (Sierra Maestra, Sierra del Crystal, Cuchillos de Toar) i zachodniej (Sierra de Los Organos i Sierra del Rosario) części Kuby.
Dostępność: brak towaru
108,00 zł