


Producent
Cena
-
od
do
Etiopia Limmu

Kawa Etiopia Limu rośnie i dojrzewa w regionie Oromia, który znajduje się w południowo - wschodniej części Etiopii. Wysokość upraw 1600-1800 m. n.p.m. Kawa jest zbierana i sortowana ręcznie. Rodzaj obróbki: mokra.
W filiżance znajdziemy smak pierwotnej, dziko rosnącej kawy, zaskakujące i wysublimowane połączenia smaków: cierpkich, soczystych cytrusów z pełnymi dojrzałej słodyczy suszonymi morelami, a także lekko pikantny smak owoców leśnych, porzeczek, truskawek i wina.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Etiopia Sidamo

Ziarno Sidamo wygląda niezbyt atrakcyjnie, smak ma jednak znakomity, korzenno - czekoladowy. Nie jest ostry ani intensywny. Kawa o głębokim, mocnym aromacie, kwiatowo - czekoladowym posmaku i średniej kwaskowatości. Rośnie w stanie dzikim w naturalnym środowisku. Bardzo dobrze zrównoważona, polecana zarówno jako espresso, jak i do parzenia metodami alternatywnymi. Obrabiana na mokro.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Etiopia Yamasira natural

Wysokiej jakości, ceniona etiopska arabika z upraw ekologicznych, obrabiana rzadko stosowaną w Afryce metodą naturalną. W smaku jest zbalansowana, charakteryzuje się pełnym body, średnią kwasowością oraz winnym posmakiem. Wysokość upraw: 1900 m. n.p.m. Ocena sensoryczna: 88 SCA. Region: Oromia.
Dostępność: brak towaru
128,00 zł
Etiopia Yirgacheffe

Chociaż ziarno Yirgacheffe jest mało atrakcyjne, średniej wielkości, to smak i zapach są szczególnie wyraziste, a jednocześnie naturalne, z bogatymi akcentami winnymi i owocowymi oraz nutą czekolady. Bardzo dobrze zrównoważona, o niedużej mocy i średniej kwaskowości, jednak z długo utrzymującym się posmakiem. Wyjątkowo trudna do zdobycia kawa, jedna z najlepszych w Etiopii, uprawiana na wysokości 1800 - 2100 m n.p.m. w okolicach miasta Yirgacheffe. Ręcznie zbierana i sortowana, obrabiana na mokro.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gwatemala SHB EP

Kawy z Gwatemali odznaczają się pełnym smakiem i aromatem. 98% produkcji kawy w Gwatemali stanowi arabica; zaledwie 2% to robusta.
Kawa uprawiana w zachodniej części kraju, w regionie Huehuetenango, gdzie panuje specyficzny mikroklimat stwarzający fantastyczne warunki do uprawy kawy. Uprawia się ją na glebach wulkanicznych na wysokości 1600 – 1900 m n.p.m., w małych gospodarstwach o powierzchni 2-3 ha. Jest obrabiana na miejscu metodą mokrą. Posiada zbalansowany, aksamitny, czysty smak i aromat z nutami gorzkiej czekolady i karmelu, oraz przyjemną, niezbyt dużą kwaskowatość. Zaliczana do najlepszych na świecie. Wysoka zawartość kofeiny.
Dostępność: brak towaru
100,00 zł
Gwatemala SHB EP Maragogype (ziarno "słoniowe")

Maragogype - odmiana botaniczna arabiki, charakteryzująca się wyjątkowo dużym ziarnem (ziarno "słoniowe"), osiągającym długość ok.1,5 cm.
W smaku łagodna, aksamitna, z dominującymi nutami orzecha i karmelu, dopełnionymi subtelnymi akcentami owocowymi.
Dostępność: brak towaru
132,00 zł
Honduras SHG Montecristo

Wysokiej jakości kawa z Ameryki Środkowej, uprawiana na dużych wysokościach, na plantacjach położonych w przedziale 1500 – 2000 m n.p.m. Kawa dobrze zbilansowana, o niskiej kwaskowatości i średniej cielistości, o wyrazistym, zdecydowanym smaku z nutami orzechowymi, kokosowymi i karmelowymi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Indie Monsooned Malabar AA

Najbardziej znana i raczej najlepsza kawa indyjska. Ma wielu zwolenników między innymi dlatego, że jako jedyna poddawana jest procesowi "monsunowania", co nadaje jej wspaniały, niepowtarzalny smak. Kawa o dużej zawartości kofeiny. Ma wyjątkowo niską kwaskowatość i jest bardzo dobrze zrównoważona. Smak jest łagodny, lekko pikantny z nutami dymno - tytoniowymi i aromatem czekolady.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Indonezja Bali Batur Estate

Unikalna, dość trudno dostępna na rynkach europejskich kawa, bardzo ceniona przez smakoszy. Charakteryzuje się pełnym body, wyraźną kwasowością połączoną z delikatną słodyczą, z wyczuwalnymi nutami ziołowymi i tytoniowymi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Indonezja Java Preanger Estate

Wysokiej jakości kawa uprawiana na wulkanicznych glebach wyspy Java. Słodka i łagodna, o niskiej kwaskowatości i bogatym, wyrazistym smaku i aromacie z wyraźnymi nutami kwiatowo - owocowymi; najbardziej wyczuwalne smaki i aromaty suszonych owoców (głównie śliwka). Bardzo zrównoważona, o wyrazistej i długotrwałej konsystencji.
Dostępność: brak towaru
116,00 zł
Indonezja Sulawesi Tana Torajai grade 1

Uprawiana w rejonie Tana Toraja, pn. Toraja, pd. Sulawesi na wysokości 900 - 2.000 m. Zbierana ręcznie w sposób selektywny - zrywane są wyłącznie dojrzałe owoce. Kawa pozyskiwana od 210 farmerów z obszaru o powierzchni 3.675 ha; cały proces produkcji jest nacechowany podejściem organicznym. Drzewka kawowe rosną w cieniu innych drzew, które chronią je przed nadmiernym nasłonecznieniem i przyczyniają się do zachowania bioróżnorodności. Czysta w smaku, z wyczuwalną dużą słodyczą, aromatem pomarańczy, czekolady, wanilii i marcepanu; o średniej kwaskowatości. Polecana do espresso, dobrze komponuje się również z mlekiem. Ma charakterystyczny, słodkawo-karmelowy posmak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Indonezja Sumatra Mandheling grade 1

Aromat: świeży, orzechowy
Smak: ziołowy, pikantny, z nutą karmelu i ciemnej czekolady
Kwaskowatość: średnia
Gęstość: średnia do wysokiej
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kenia AA Plus Top Masai

Jedna z najlepszych kaw na świecie, o zdecydowanym smaku, wyrazistej kwaskowatości i dużym ziarnie. Ma znakomity aromat i winno - owocowe akcenty smakowe z nutami grejpfruta, jagód i róży oraz czekoladowym posmakiem; bardzo pobudzająca i orzeźwiająca. Uprawiana na wysokości 1500 - 2100m. n.p.m. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso single origin. Bardzo ceniona przez zwolenników alternatywnych metod parzenia.
Dostępność: brak towaru
132,00 zł
Kenia AA Plus Zahabu microlot

Znakomitej jakości kawa z Kenii (powyżej 85 punktów SCA) – piękne, duże ziarna bez defektów. Uprawiana w centralnej części Kenii, na glebach wulkanicznych. Smakowo wyrazista, o zdecydowanych akcentach winnych i owocowych: m.in. nuty cytrusowe, wiśniowe i porzeczkowe, przełamane słodyczą czekolady. Znakomita do alternatywnych metod parzenia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kenia Kiunyu AA

Kawa uprawiana w Kiandumu, w kenijskim hrabstwie Kirinyaga. Jej ocena sensoryczna to 86 SCA.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kolumbia Supremo

Mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa kawa z akcentem orzechowym; bardzo wysokiej jakości. Uprawiana na dużej wysokości.
Smak tej kawy często określany jest jako "jedwabisty".
Duże, starannie wyselekcjonowane ziarno, pochodzące z upraw w regionie Medellin.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kostaryka Tarrazu SHB

Najwyżej ceniona kawa kostarykańska, o czym decyduje jej lekki i czysty smak z nutą orzechową oraz cudowny aromat; dość orzeźwiająca i mocna. Ma bardzo zrównoważony smak, łagodną kwaskowatość i słodycz oraz karmelowy posmak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kuba Serrano Lavado superior

Najwyżej ceniona, ręcznie zbierana kawa kubańska. Charakteryzuje się kwaskowatością niższą od wielu kaw z Ameryki Środkowej i bardzo dobrym smakiem. Lekko słodkawa, po zaparzeniu ma dymny posmak przypominający aromat kubańskich cygar. Nadaje się do mocnego prażenia typu francuskiego lub włoskiego. Najlepsza do espresso, i parzenia w kawiarce, znakomita z dodatkiem alkoholu. Ziarno przygotowuje się na mokro. Uprawy znajdują się w południowo - zachodniej (Sierra Maestra, Sierra del Crystal, Cuchillos de Toar) i zachodniej (Sierra de Los Organos i Sierra del Rosario) części Kuby.
Dostępność: brak towaru
108,00 zł