

Cascara Kostaryka Hacienda Sonora
Opis
Cascara (co w języku hiszpańskim oznacza 'skórkę') to zasuszony miąższ owocu kawowca. Sporządza się z niego aromatyczny napar. Tradycyjnie, od kilkuset lat jest pijany w Etiopii i Jemenie, natomiast od niedawna podbija również Europę. Nadal trwają spory, czy cascarę kwalifikować jako kawę czy herbatę - naszym zdaniem, niewątpliwie jest to kawa, posiadająca wszystkie walory owocowej herbaty.
Oferowana przez nas cascara pochodzi z Kostaryki i produkowana jest przez rodzinę Guardia, która zajmuje się uprawą kawowców od ponad 50 lat. Plantacja o powierzchni 100 ha położona jest na zboczach wulkanu Poás w centralnej dolinie Kostaryki. Krzewy kawowca są uprawiane w cieniu drzew, które zapewniają dużo składników odżywczych z opadających liści, a także ochronę przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Energia na farmie jest generowana przez napędzaną wodą turbinę Peltona i dlatego może być uważana w 100% za zieloną energię.
Napar charakteryzuje się owocowym, lekko, ale bardzo przyjemnie kwaśnym, orzeźwiającym smakiem, a zapach suszu urzeka swoją głębią i bogactwem aromatów z wyczuwalnymi nutami słodkiego hibiskusa, żurawiny oraz miodu. Zaparzać się ją powinno wrzątkiem, przez przynajmniej 8 do 10 minut - zaleca się ok 4 - 6 gramów suszu na 100 ml wody, jednakże warto spróbować i dobrać proporcje samemu. Napar zawiera kofeinę, jednak w znacznie mniejszej ilości (ok 1/4) niż filiżanka tradycyjnej kawy.
Region: Alajuela. Central Valley
Plantacja: Hacienda Sonora
Producent: Alberto and Diego Guardia
Wielkość uprawy: 100 ha
Wysokość: 1300 mnpm
Rodzaj obróbki: Natural