

Kolumbia Geisha Rojas Family
Opis
Historia tej botanicznej odmiany kawowca sięga lat 30-tych ubiegłego wieku, kiedy to została odkryta w Etiopii - w pobliżu miejscowości Gesha (lub, wg innej pisowni, Geisha). Uprawę tej odmiany zarzucono w Etiopii ze względu na niezadowalające zbiory, jednakże od tego momentu jej ziarna rozpoczęły swoją wędrówkę po świecie - przez kilka krajów afrykańskich (Kenia, Tanzania, Uganda) trafiły do Kostaryki, a stamtąd do Panamy, Hondurasu i innych krajów Ameryki Środkowej i Południowej.
Ta konkretna kawa pochodzi ze znanego z kawowych upraw regionu Huila w Kolumbii i jest microlotem uprawianym na plantacjach rodziny Rojas; historia plantacji sięga początków XX wieku. Kawa jest obrabiana metodą "na mokro", została oceniona na 86 punktów w skali SCA, a w profilu sensorycznym możemy znaleźć czekoladę, karmel, migdały oraz owoce wiśni i brzoskwini.