produkt własny

Etiopia Sidamo

Etiopia Sidamo
Etiopia Sidamo

Ziarno Sidamo wygląda niezbyt atrakcyjnie, smak ma jednak znakomity, korzenno - czekoladowy. Nie jest ostry ani intensywny. Kawa o głębokim, mocnym aromacie, kwiatowo - czekoladowym posmaku i średniej kwaskowatości. Rośnie w stanie dzikim w naturalnym środowisku. Bardzo dobrze zrównoważona, polecana zarówno jako espresso, jak i do parzenia metodami alternatywnymi. Obrabiana na mokro.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

108,00 zł

szt.

Etiopia Yirgacheffe

Etiopia Yirgacheffe
Etiopia Yirgacheffe

Chociaż ziarno Yirgacheffe jest mało atrakcyjne, średniej wielkości, to smak i zapach są szczególnie wyraziste, a jednocześnie naturalne, z bogatymi akcentami winnymi i owocowymi oraz nutą czekolady. Bardzo dobrze zrównoważona, o niedużej mocy i średniej kwaskowości, jednak z długo utrzymującym się posmakiem. Wyjątkowo trudna do zdobycia kawa, jedna z najlepszych w Etiopii, uprawiana na wysokości 1800 - 2100 m n.p.m. w okolicach miasta Yirgacheffe. Ręcznie zbierana i sortowana, obrabiana na mokro.

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

112,00 zł

szt.

Gwatemala SHB EP

Gwatemala SHB EP
Gwatemala SHB EP

Kawy z Gwatemali odznaczają się pełnym smakiem i aromatem. 98% produkcji kawy w Gwatemali stanowi arabica; zaledwie 2% to robusta. 

Kawa uprawiana w zachodniej części kraju, w regionie Huehuetenango, gdzie panuje specyficzny mikroklimat stwarzający fantastyczne warunki do uprawy kawy. Uprawia się ją na glebach wulkanicznych na wysokości 1600 – 1900 m n.p.m., w małych gospodarstwach o powierzchni 2-3 ha. Jest obrabiana na miejscu metodą mokrą. Posiada zbalansowany, aksamitny, czysty smak i aromat z nutami gorzkiej czekolady i karmelu, oraz przyjemną, niezbyt dużą kwaskowatość. Zaliczana do najlepszych na świecie. Wysoka zawartość kofeiny.

 

Dostępność: brak towaru

Cena:

100,00 zł

Gwatemala SHB EP Atitlan

Gwatemala SHB EP  Atitlan
Gwatemala SHB EP Atitlan

Kawy z Gwatemali odznaczają się pełnym smakiem i aromatem. 98% produkcji kawy w Gwatemali stanowi arabica; zaledwie 2% to robusta. 

Kawa uprawiana w zachodniej części kraju, w regionie Huehuetenango, gdzie panuje specyficzny mikroklimat stwarzający fantastyczne warunki do uprawy kawy. Uprawia się ją na glebach wulkanicznych na wysokości 1600 – 1900 m n.p.m., w małych gospodarstwach o powierzchni 2-3 ha. Jest obrabiana na miejscu metodą mokrą. Posiada zbalansowany, aksamitny, czysty smak i aromat z nutami gorzkiej czekolady i karmelu, oraz przyjemną, niezbyt dużą kwaskowatość. Zaliczana do najlepszych na świecie. Wysoka zawartość kofeiny.

 

Dostępność: brak towaru

Cena:

100,00 zł

Gwatemala SHB EP Maragogype (ziarno "słoniowe")

Gwatemala SHB EP Maragogype (ziarno "słoniowe")
Gwatemala SHB EP Maragogype (ziarno "słoniowe")

Maragogype - odmiana botaniczna arabiki, charakteryzująca się wyjątkowo dużym ziarnem (ziarno "słoniowe"), osiągającym długość ok.1,5 cm.

Kawa pochodzi z plantacji Catalan de Las Mercedes w regionie San Martin Jilotepeque Chimaltenango. Uprawiana na wysokości 1600-1900 m n.p.m. Ocena sensoryczna 86 punktów SCA. W profilu smakowym nuty kwiatowe, jaśminu, owoców cytrusowych i karmelu. Charakteryzuje się syropowo - soczystym body i długim, słodkim posmakiem.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

152,00 zł

szt.
  • nowość

Indie Monsooned Malabar AA

Indie Monsooned Malabar AA
Indie Monsooned Malabar AA

Najbardziej znana i raczej najlepsza kawa indyjska. Ma wielu zwolenników między innymi dlatego, że jako jedyna poddawana jest procesowi "monsunowania", co nadaje jej wspaniały, niepowtarzalny smak. Kawa o dużej zawartości kofeiny. Ma wyjątkowo niską kwaskowatość i jest bardzo dobrze zrównoważona. Smak jest łagodny, lekko pikantny z nutami dymno - tytoniowymi i aromatem czekolady.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

104,00 zł

szt.

Indonezja Bali Batur Estate

Indonezja Bali Batur Estate
Indonezja Bali Batur Estate

Unikalna, dość trudno dostępna na rynkach europejskich kawa, bardzo ceniona przez smakoszy. Charakteryzuje się pełnym body, wyraźną kwasowością połączoną z delikatną słodyczą, z wyczuwalnymi nutami ziołowymi i tytoniowymi.

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

116,00 zł

szt.

Indonezja Java Preanger Estate

Indonezja Java Preanger Estate
Indonezja Java Preanger Estate

Wysokiej jakości kawa uprawiana na wulkanicznych glebach wyspy Java. Słodka i łagodna, o niskiej kwaskowatości i bogatym, wyrazistym smaku i aromacie z wyraźnymi nutami kwiatowo - owocowymi; najbardziej wyczuwalne smaki i aromaty suszonych owoców (głównie śliwka). Bardzo zrównoważona, o wyrazistej i długotrwałej konsystencji.

Dostępność: brak towaru

Cena:

116,00 zł

Indonezja Sulawesi Tana Torajai grade 1

Indonezja Sulawesi Tana Torajai grade 1
Indonezja Sulawesi Tana Torajai grade 1

Uprawiana w rejonie Tana Toraja, pn. Toraja, pd. Sulawesi na wysokości 900 - 2.000 m. Zbierana ręcznie w sposób selektywny - zrywane są wyłącznie dojrzałe owoce. Kawa pozyskiwana od 210 farmerów z obszaru o powierzchni 3.675 ha; cały proces produkcji jest nacechowany podejściem organicznym. Drzewka kawowe rosną w cieniu innych drzew, które chronią je przed nadmiernym nasłonecznieniem i przyczyniają się do zachowania bioróżnorodności. Czysta w smaku, z wyczuwalną dużą słodyczą, aromatem pomarańczy, czekolady, wanilii i marcepanu; o średniej kwaskowatości. Polecana do espresso, dobrze komponuje się również z mlekiem. Ma charakterystyczny, słodkawo-karmelowy posmak.

Dostępność: brak towaru

Cena:

116,00 zł

Kenia AA Plus Top Masai

Kenia AA Plus Top Masai
Kenia AA Plus Top Masai

Jedna z najlepszych kaw na świecie, o zdecydowanym smaku, wyrazistej kwaskowatości i dużym ziarnie. Ma znakomity aromat i winno - owocowe akcenty smakowe z nutami grejpfruta, jagód i róży oraz czekoladowym posmakiem; bardzo pobudzająca i orzeźwiająca. Uprawiana na wysokości 1500 - 2100m. n.p.m. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso single origin. Bardzo ceniona przez zwolenników alternatywnych metod parzenia.

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

136,00 zł

szt.

Kolumbia Supremo

Kolumbia Supremo
Kolumbia Supremo

Mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa kawa z akcentem orzechowym; bardzo wysokiej jakości. Uprawiana na dużej wysokości.

Smak tej kawy często określany jest jako "jedwabisty".

Duże, starannie wyselekcjonowane ziarno, pochodzące z upraw w regionie Medellin.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

100,00 zł

szt.

Kostaryka Tarrazu SHB

Kostaryka Tarrazu SHB
Kostaryka Tarrazu SHB

Najwyżej ceniona kawa kostarykańska, o czym decyduje jej lekki i czysty smak z nutą orzechową oraz cudowny aromat; dość orzeźwiająca i mocna. Ma bardzo zrównoważony smak, łagodną kwaskowatość i słodycz oraz karmelowy posmak.

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

108,00 zł

szt.

Kuba Serrano Lavado superior

Kuba Serrano Lavado superior
Kuba Serrano Lavado superior

Najwyżej ceniona, ręcznie zbierana kawa kubańska. Charakteryzuje się kwaskowatością niższą od wielu kaw z Ameryki Środkowej i bardzo dobrym smakiem. Lekko słodkawa, po zaparzeniu ma dymny posmak przypominający aromat kubańskich cygar. Nadaje się do mocnego prażenia typu francuskiego lub włoskiego. Najlepsza do espresso, i parzenia w kawiarce, znakomita z dodatkiem alkoholu. Ziarno przygotowuje się na mokro. Uprawy znajdują się w południowo - zachodniej (Sierra Maestra, Sierra del Crystal, Cuchillos de Toar) i zachodniej (Sierra de Los Organos i Sierra del Rosario) części Kuby.

 

Dostępność: brak towaru

Cena:

108,00 zł

Malawi AAA

Malawi AAA
Malawi AAA

Malawi AAA to wysokiej jakości kawa, pochodząca z maleńkiego kraju, leżącego w południowo - wschodniej części Afryki; trudna do zdobycia, rzadko pojawiająca się na rynku. Charakteryzuje się pełnym body, wyraźną, ale niezbyt silną kwaskowatością, kwiatowo – owocowymi aromatami i zdecydowanym smakiem z nutami karmelu, czekolady, orzeszków piniowych i zielonych jabłek.

Dostępność: brak towaru

Cena:

116,00 zł

Meksyk El Chorro - Chiapas

Meksyk El Chorro - Chiapas
Meksyk El Chorro - Chiapas

Kawa myta uprawiana, w warunkach ekologicznych, w wysokich górach na południu Meksyku w stanach Chiapas i Oaxaca w cieniu specjalnie dobranych drzew, co zapewnia ochronę przed słońcem i użyźnianie gleby. Ziarno z górskich plantacji (SHG) daje napar o wysokiej cielistości i bogaty w smaku. Kawa o dużym ziarnie, pełnym, zrównoważonym i gładkim aromacie z nutami karmelu, cynamonu, orzechów i owoców. Niska kwaskowatość, piękny bukiet i przyjemny, słodki, karmelowo - czekoladowy smak. Doskonała kawa popołudniowa, uważana za jedną z najlepszych kaw na świecie.

 

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

100,00 zł

szt.

Nikaragua San Jose Natural Anaerobic

Nikaragua San Jose Natural Anaerobic
Nikaragua San Jose Natural Anaerobic

Wysokiej jakości kawa, pochodząca z Farmy Mierisch, w pobliżu miasta Lipilulo w regionie Jinotega.

Odmiana botaniczna: Javanica ( Longberry Java)

Obróbka ziaren: natura anaerobic

Ocena sensoryczna : 87 punktów SCA

Profil smakowy: papaya, melon, mandarynki, miód

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

150,00 zł

szt.

Nikaragua SHB EP Trincheras

Nikaragua SHB EP Trincheras
Nikaragua SHB EP Trincheras

Kawa ta pochodzi z wysokogórskich upraw w północno - zachodniej części kraju – pasma górskie Isabella i Darien w regionach Matagalpy i Jinotega. Obszary te posiadają bogate w minerały gleby wulkaniczne oraz wilgotny klimat, co znakomicie sprzyja uprawom kawowca.

Ziarna, obrabiane metodą mokrą, charakteryzują się zrównoważonym, karmelowo – czekoladowym smakiem z nutami owoców tropikalnych i miodu o subtelnej kwaskowatości.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

100,00 zł

szt.

Papua Nowa Gwinea Elimbari Sigri A

Papua Nowa Gwinea Elimbari Sigri A
Papua Nowa Gwinea Elimbari Sigri A

Kawa z Papui Nowej Gwinei jest rzadko spotykana w Europie, z wyjątkiem Niemiec. Chociaż uprawa kawy została wprowadzona w tym kraju dopiero w 1937 roku, żyzne gleby i odpowiednie warunki klimatyczne umożliwiły dynamiczny rozwój tej gałęzi gospodarki. 87% produkcji kawy pochodzi z małych plantacji i gospodarstw kontrolowanych przez ludność miejscową i położonych w wysokich i trudno dostępnych górach na wysokości 1300 - 1800 m n.p.m., czemu ziarno zawdzięcza swoją wyjątkową jakość. Większość upraw z tego względu ma charakter naturalny. Kawa o zrównoważonym smaku i dużej mocy. Lekko syropowata, o znakomitej, lekkiej kwaskowatości i bardzo ciekawym, niepowtarzalnym smaku. Dobra do espresso i mieszanek. Symbol "A" oznacza dużą wielkość ziarna (powyżej scr. 17).

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

104,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl