

Etiopia Sidamo

Ziarno Sidamo wygląda niezbyt atrakcyjnie, smak ma jednak znakomity, korzenno - czekoladowy. Nie jest ostry ani intensywny. Kawa o głębokim, mocnym aromacie, kwiatowo - czekoladowym posmaku i średniej kwaskowatości. Rośnie w stanie dzikim w naturalnym środowisku. Bardzo dobrze zrównoważona, polecana zarówno jako espresso, jak i do parzenia metodami alternatywnymi. Obrabiana na mokro.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Etiopia Yirgacheffe

Chociaż ziarno Yirgacheffe jest mało atrakcyjne, średniej wielkości, to smak i zapach są szczególnie wyraziste, a jednocześnie naturalne, z bogatymi akcentami winnymi i owocowymi oraz nutą czekolady. Bardzo dobrze zrównoważona, o niedużej mocy i średniej kwaskowości, jednak z długo utrzymującym się posmakiem. Wyjątkowo trudna do zdobycia kawa, jedna z najlepszych w Etiopii, uprawiana na wysokości 1800 - 2100 m n.p.m. w okolicach miasta Yirgacheffe. Ręcznie zbierana i sortowana, obrabiana na mokro.
Dostępność: brak towaru
Gwatemala SHB EP

Kawy z Gwatemali odznaczają się pełnym smakiem i aromatem. 98% produkcji kawy w Gwatemali stanowi arabica; zaledwie 2% to robusta.
Kawa uprawiana w zachodniej części kraju, w regionie Huehuetenango, gdzie panuje specyficzny mikroklimat stwarzający fantastyczne warunki do uprawy kawy. Uprawia się ją na glebach wulkanicznych na wysokości 1600 – 1900 m n.p.m., w małych gospodarstwach o powierzchni 2-3 ha. Jest obrabiana na miejscu metodą mokrą. Posiada zbalansowany, aksamitny, czysty smak i aromat z nutami gorzkiej czekolady i karmelu, oraz przyjemną, niezbyt dużą kwaskowatość. Zaliczana do najlepszych na świecie. Wysoka zawartość kofeiny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Gwatemala SHB EP Maragogype (ziarno "słoniowe")

Maragogype - odmiana botaniczna arabiki, charakteryzująca się wyjątkowo dużym ziarnem (ziarno "słoniowe"), osiągającym długość ok.1,5 cm.
W smaku łagodna, aksamitna, z dominującymi nutami orzecha i karmelu, dopełnionymi subtelnymi akcentami owocowymi.
Dostępność: brak towaru
Honduras SHG EP Geisha premium

Historia tej botanicznej odmiany kawowca sięga lat 30-tych ubiegłego wieku, kiedy to została odkryta w Etiopii - w pobliżu miejscowości Gesha (lub, wg innej pisowni, Geisha). Uprawę tej odmiany zarzucono w Etiopii ze względu na niezadowalające zbiory, jednakże od tego momentu ziarna tej odmiany rozpoczęły swoją wędrówkę po świecie - przez kilka krajów afrykańskich (Kenia, Tanzania, Uganda) trafiły do Kostaryki, a stamtąd do Panamy i Hondurasu. Oferowana przez nas kawa jest uprawiana na terenach górskich w gminie Trinidad, położonej w regionie Santa Barbara. Kawa obrabiana metodą mokrą. Charakteryzuje się złożonym smakiem, z wyraźnymi nutami jaśminu, owoców cytrusowych i czekolady.
Dostępność: brak towaru
Indie Cherry AA

Indyjska robusta uchodzi za najlepszą na świecie. W smaku wyrazista, korzenno – gorzkawa, charakteryzuje się dużą zawartością kofeiny (ok. 3,5% - ponad dwukrotnie więcej niż przeciętna arabika). Polecana do mieszanek z arabiką, gdyż zdecydowanie zwiększa właściwości pobudzające, jednocześnie podkreślając smak. Kawa ta posiada niewielkie, równe ziarno, w kształcie bardziej okrągłe niż ziarna arabik.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Indie Monsooned Malabar AA

Najbardziej znana i raczej najlepsza kawa indyjska. Ma wielu zwolenników między innymi dlatego, że jako jedyna poddawana jest procesowi "monsunowania", co nadaje jej wspaniały, niepowtarzalny smak. Kawa o dużej zawartości kofeiny. Ma wyjątkowo niską kwaskowatość i jest bardzo dobrze zrównoważona. Smak jest łagodny, lekko pikantny z nutami dymno - tytoniowymi i aromatem czekolady.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Indonezja Bali Batur Estate

Unikalna, dość trudno dostępna na rynkach europejskich kawa, bardzo ceniona przez smakoszy. Charakteryzuje się pełnym body, wyraźną kwasowością połączoną z delikatną słodyczą, z wyczuwalnymi nutami ziołowymi i tytoniowymi.
Dostępność: brak towaru
Indonezja Java Merapi

Wysokiej jakości robusta z indonezyjskiej wyspy Java. Należy do segmentu "fine", co jest odpowiednikiem kaw specialty w przypadku arabik. W profilu smakowym: rodzynki, rum, gorzka czekolada. Metoda obróbki: washed.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Indonezja Java Preanger Estate

Wysokiej jakości kawa uprawiana na wulkanicznych glebach wyspy Java. Słodka i łagodna, o niskiej kwaskowatości i bogatym, wyrazistym smaku i aromacie z wyraźnymi nutami kwiatowo - owocowymi; najbardziej wyczuwalne smaki i aromaty suszonych owoców (głównie śliwka). Bardzo zrównoważona, o wyrazistej i długotrwałej konsystencji.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Indonezja Sulawesi Tana Torajai grade 1

Uprawiana w rejonie Tana Toraja, pn. Toraja, pd. Sulawesi na wysokości 900 - 2.000 m. Zbierana ręcznie w sposób selektywny - zrywane są wyłącznie dojrzałe owoce. Kawa pozyskiwana od 210 farmerów z obszaru o powierzchni 3.675 ha; cały proces produkcji jest nacechowany podejściem organicznym. Drzewka kawowe rosną w cieniu innych drzew, które chronią je przed nadmiernym nasłonecznieniem i przyczyniają się do zachowania bioróżnorodności. Czysta w smaku, z wyczuwalną dużą słodyczą, aromatem pomarańczy, czekolady, wanilii i marcepanu; o średniej kwaskowatości. Polecana do espresso, dobrze komponuje się również z mlekiem. Ma charakterystyczny, słodkawo-karmelowy posmak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Indonezja Sumatra Mandheling grade 1

Aromat: świeży, orzechowy
Smak: ziołowy, pikantny, z nutą karmelu i ciemnej czekolady
Kwaskowatość: średnia
Gęstość: średnia do wysokiej
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kenia AA Plus Top Masai

Jedna z najlepszych kaw na świecie, o zdecydowanym smaku, wyrazistej kwaskowatości i dużym ziarnie. Ma znakomity aromat i winno - owocowe akcenty smakowe z nutami grejpfruta, jagód i róży oraz czekoladowym posmakiem; bardzo pobudzająca i orzeźwiająca. Uprawiana na wysokości 1500 - 2100m. n.p.m. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso single origin. Bardzo ceniona przez zwolenników alternatywnych metod parzenia.
Dostępność: brak towaru
Kenia AA Plus Zahabu microlot

Znakomitej jakości kawa z Kenii (powyżej 85 punktów SCA) – piękne, duże ziarna bez defektów. Uprawiana w centralnej części Kenii, na glebach wulkanicznych. Smakowo wyrazista, o zdecydowanych akcentach winnych i owocowych: m.in. nuty cytrusowe, wiśniowe i porzeczkowe, przełamane słodyczą czekolady. Znakomita do alternatywnych metod parzenia.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kenia AB Plus

To kolejna nasza propozycja dla amatorów kaw z Kenii – o nieco mniejszym, niż dwie poprzednie, ziarnie, ale smakowo równie znakomita: mocno owocowa, z przewagą nut cytrusowych i miękkiej słodyczy miodu i czekolady. Przy jasnym prażeniu zadowoli każdego zwolennika alternatywnych metod parzenia, przy średnim – świetna jako espresso.
Dostępność: brak towaru
Kolumbia Excelso

Mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa kawa z akcentem orzechowym; bardzo wysokiej jakości. Uprawiana na dużej wysokości.
Smak tej kawy często określany jest jako "jedwabisty".
Dostępność: brak towaru
Kolumbia Geisha Rojas Family

Bijąca rekordy popularności i niezwykle ceniona odmiana geisha, uprawiana w regionie Huila w Kolumbii. W profilu smakowym: czekolada, karmel, migdały oraz owoce wiśni i brzoskwini. Ocena sensoryczna: 86 SCA.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kolumbia Supremo

Mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa kawa z akcentem orzechowym; bardzo wysokiej jakości. Uprawiana na dużej wysokości.
Smak tej kawy często określany jest jako "jedwabisty".
Duże, starannie wyselekcjonowane ziarno, pochodzące z upraw w regionie Medellin.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny