Etiopia Sidamo
Ziarno Sidamo wygląda niezbyt atrakcyjnie, smak ma jednak znakomity, korzenno - czekoladowy. Nie jest ostry ani intensywny. Kawa o głębokim, mocnym aromacie, kwiatowo - czekoladowym posmaku i średniej kwaskowatości. Rośnie w stanie dzikim w naturalnym środowisku. Bardzo dobrze zrównoważona, polecana zarówno jako espresso, jak i do parzenia metodami alternatywnymi. Obrabiana na mokro.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Etiopia Yirgacheffe
Chociaż ziarno Yirgacheffe jest mało atrakcyjne, średniej wielkości, to smak i zapach są szczególnie wyraziste, a jednocześnie naturalne, z bogatymi akcentami winnymi i owocowymi oraz nutą czekolady. Bardzo dobrze zrównoważona, o niedużej mocy i średniej kwaskowości, jednak z długo utrzymującym się posmakiem. Wyjątkowo trudna do zdobycia kawa, jedna z najlepszych w Etiopii, uprawiana na wysokości 1800 - 2100 m n.p.m. w okolicach miasta Yirgacheffe. Ręcznie zbierana i sortowana, obrabiana na mokro.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gwatemala SHB EP
Kawy z Gwatemali odznaczają się pełnym smakiem i aromatem. 98% produkcji kawy w Gwatemali stanowi arabica; zaledwie 2% to robusta.
Kawa uprawiana w zachodniej części kraju, w regionie Huehuetenango, gdzie panuje specyficzny mikroklimat stwarzający fantastyczne warunki do uprawy kawy. Uprawia się ją na glebach wulkanicznych na wysokości 1600 – 1900 m n.p.m., w małych gospodarstwach o powierzchni 2-3 ha. Jest obrabiana na miejscu metodą mokrą. Posiada zbalansowany, aksamitny, czysty smak i aromat z nutami gorzkiej czekolady i karmelu, oraz przyjemną, niezbyt dużą kwaskowatość. Zaliczana do najlepszych na świecie. Wysoka zawartość kofeiny.
Dostępność: brak towaru
100,00 zł
Gwatemala SHB EP Atitlan
Kawy z Gwatemali odznaczają się pełnym smakiem i aromatem. 98% produkcji kawy w Gwatemali stanowi arabica; zaledwie 2% to robusta.
Kawa uprawiana w zachodniej części kraju, w regionie Huehuetenango, gdzie panuje specyficzny mikroklimat stwarzający fantastyczne warunki do uprawy kawy. Uprawia się ją na glebach wulkanicznych na wysokości 1600 – 1900 m n.p.m., w małych gospodarstwach o powierzchni 2-3 ha. Jest obrabiana na miejscu metodą mokrą. Posiada zbalansowany, aksamitny, czysty smak i aromat z nutami gorzkiej czekolady i karmelu, oraz przyjemną, niezbyt dużą kwaskowatość. Zaliczana do najlepszych na świecie. Wysoka zawartość kofeiny.
Dostępność: brak towaru
100,00 zł
Gwatemala SHB EP Maragogype (ziarno "słoniowe")
Maragogype - odmiana botaniczna arabiki, charakteryzująca się wyjątkowo dużym ziarnem (ziarno "słoniowe"), osiągającym długość ok.1,5 cm.
Kawa pochodzi z plantacji Catalan de Las Mercedes w regionie San Martin Jilotepeque Chimaltenango. Uprawiana na wysokości 1600-1900 m n.p.m. Ocena sensoryczna 86 punktów SCA. W profilu smakowym nuty kwiatowe, jaśminu, owoców cytrusowych i karmelu. Charakteryzuje się syropowo - soczystym body i długim, słodkim posmakiem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Indie Monsooned Malabar AA
Najbardziej znana i raczej najlepsza kawa indyjska. Ma wielu zwolenników między innymi dlatego, że jako jedyna poddawana jest procesowi "monsunowania", co nadaje jej wspaniały, niepowtarzalny smak. Kawa o dużej zawartości kofeiny. Ma wyjątkowo niską kwaskowatość i jest bardzo dobrze zrównoważona. Smak jest łagodny, lekko pikantny z nutami dymno - tytoniowymi i aromatem czekolady.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Indonezja Bali Batur Estate
Unikalna, dość trudno dostępna na rynkach europejskich kawa, bardzo ceniona przez smakoszy. Charakteryzuje się pełnym body, wyraźną kwasowością połączoną z delikatną słodyczą, z wyczuwalnymi nutami ziołowymi i tytoniowymi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Indonezja Java Preanger Estate
Wysokiej jakości kawa uprawiana na wulkanicznych glebach wyspy Java. Słodka i łagodna, o niskiej kwaskowatości i bogatym, wyrazistym smaku i aromacie z wyraźnymi nutami kwiatowo - owocowymi; najbardziej wyczuwalne smaki i aromaty suszonych owoców (głównie śliwka). Bardzo zrównoważona, o wyrazistej i długotrwałej konsystencji.
Dostępność: brak towaru
116,00 zł
Indonezja Sulawesi Tana Torajai grade 1
Uprawiana w rejonie Tana Toraja, pn. Toraja, pd. Sulawesi na wysokości 900 - 2.000 m. Zbierana ręcznie w sposób selektywny - zrywane są wyłącznie dojrzałe owoce. Kawa pozyskiwana od 210 farmerów z obszaru o powierzchni 3.675 ha; cały proces produkcji jest nacechowany podejściem organicznym. Drzewka kawowe rosną w cieniu innych drzew, które chronią je przed nadmiernym nasłonecznieniem i przyczyniają się do zachowania bioróżnorodności. Czysta w smaku, z wyczuwalną dużą słodyczą, aromatem pomarańczy, czekolady, wanilii i marcepanu; o średniej kwaskowatości. Polecana do espresso, dobrze komponuje się również z mlekiem. Ma charakterystyczny, słodkawo-karmelowy posmak.
Dostępność: brak towaru
116,00 zł
Kenia AA Plus Top Masai
Jedna z najlepszych kaw na świecie, o zdecydowanym smaku, wyrazistej kwaskowatości i dużym ziarnie. Ma znakomity aromat i winno - owocowe akcenty smakowe z nutami grejpfruta, jagód i róży oraz czekoladowym posmakiem; bardzo pobudzająca i orzeźwiająca. Uprawiana na wysokości 1500 - 2100m. n.p.m. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso single origin. Bardzo ceniona przez zwolenników alternatywnych metod parzenia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kolumbia Supremo
Mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa kawa z akcentem orzechowym; bardzo wysokiej jakości. Uprawiana na dużej wysokości.
Smak tej kawy często określany jest jako "jedwabisty".
Duże, starannie wyselekcjonowane ziarno, pochodzące z upraw w regionie Medellin.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kostaryka Tarrazu SHB
Najwyżej ceniona kawa kostarykańska, o czym decyduje jej lekki i czysty smak z nutą orzechową oraz cudowny aromat; dość orzeźwiająca i mocna. Ma bardzo zrównoważony smak, łagodną kwaskowatość i słodycz oraz karmelowy posmak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kuba Serrano Lavado superior
Najwyżej ceniona, ręcznie zbierana kawa kubańska. Charakteryzuje się kwaskowatością niższą od wielu kaw z Ameryki Środkowej i bardzo dobrym smakiem. Lekko słodkawa, po zaparzeniu ma dymny posmak przypominający aromat kubańskich cygar. Nadaje się do mocnego prażenia typu francuskiego lub włoskiego. Najlepsza do espresso, i parzenia w kawiarce, znakomita z dodatkiem alkoholu. Ziarno przygotowuje się na mokro. Uprawy znajdują się w południowo - zachodniej (Sierra Maestra, Sierra del Crystal, Cuchillos de Toar) i zachodniej (Sierra de Los Organos i Sierra del Rosario) części Kuby.
Dostępność: brak towaru
108,00 zł
Malawi AAA
Malawi AAA to wysokiej jakości kawa, pochodząca z maleńkiego kraju, leżącego w południowo - wschodniej części Afryki; trudna do zdobycia, rzadko pojawiająca się na rynku. Charakteryzuje się pełnym body, wyraźną, ale niezbyt silną kwaskowatością, kwiatowo – owocowymi aromatami i zdecydowanym smakiem z nutami karmelu, czekolady, orzeszków piniowych i zielonych jabłek.
Dostępność: brak towaru
116,00 zł
Meksyk El Chorro - Chiapas
Kawa myta uprawiana, w warunkach ekologicznych, w wysokich górach na południu Meksyku w stanach Chiapas i Oaxaca w cieniu specjalnie dobranych drzew, co zapewnia ochronę przed słońcem i użyźnianie gleby. Ziarno z górskich plantacji (SHG) daje napar o wysokiej cielistości i bogaty w smaku. Kawa o dużym ziarnie, pełnym, zrównoważonym i gładkim aromacie z nutami karmelu, cynamonu, orzechów i owoców. Niska kwaskowatość, piękny bukiet i przyjemny, słodki, karmelowo - czekoladowy smak. Doskonała kawa popołudniowa, uważana za jedną z najlepszych kaw na świecie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Nikaragua San Jose Natural Anaerobic
Wysokiej jakości kawa, pochodząca z Farmy Mierisch, w pobliżu miasta Lipilulo w regionie Jinotega.
Odmiana botaniczna: Javanica ( Longberry Java)
Obróbka ziaren: natura anaerobic
Ocena sensoryczna : 87 punktów SCA
Profil smakowy: papaya, melon, mandarynki, miód
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Nikaragua SHB EP Trincheras
Kawa ta pochodzi z wysokogórskich upraw w północno - zachodniej części kraju – pasma górskie Isabella i Darien w regionach Matagalpy i Jinotega. Obszary te posiadają bogate w minerały gleby wulkaniczne oraz wilgotny klimat, co znakomicie sprzyja uprawom kawowca.
Ziarna, obrabiane metodą mokrą, charakteryzują się zrównoważonym, karmelowo – czekoladowym smakiem z nutami owoców tropikalnych i miodu o subtelnej kwaskowatości.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Papua Nowa Gwinea Elimbari Sigri A
Kawa z Papui Nowej Gwinei jest rzadko spotykana w Europie, z wyjątkiem Niemiec. Chociaż uprawa kawy została wprowadzona w tym kraju dopiero w 1937 roku, żyzne gleby i odpowiednie warunki klimatyczne umożliwiły dynamiczny rozwój tej gałęzi gospodarki. 87% produkcji kawy pochodzi z małych plantacji i gospodarstw kontrolowanych przez ludność miejscową i położonych w wysokich i trudno dostępnych górach na wysokości 1300 - 1800 m n.p.m., czemu ziarno zawdzięcza swoją wyjątkową jakość. Większość upraw z tego względu ma charakter naturalny. Kawa o zrównoważonym smaku i dużej mocy. Lekko syropowata, o znakomitej, lekkiej kwaskowatości i bardzo ciekawym, niepowtarzalnym smaku. Dobra do espresso i mieszanek. Symbol "A" oznacza dużą wielkość ziarna (powyżej scr. 17).
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin